Znajdź zbiór wszystkich okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2}+ y^{2}=4}\) i jednocześnie stycznych do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=-2}\)
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś zrobił to zadanie i przystępnie wyjaśnił jak dojść do rozwiązania
Okręgi styczne
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Okręgi styczne
Wpisujesz to sobie w układ współrzędnych i rozpisujesz warunki.
Z twierdzeniA Pitagorasa:
\(\displaystyle{ R = 2 a^2 + b^2 = (2 + r)^2}\)
Widać z rysunku, że:
\(\displaystyle{ b = -2 + r}\)
Środki będą miały współrzędne \(\displaystyle{ S = (a,b)}\)
Z twierdzeniA Pitagorasa:
\(\displaystyle{ R = 2 a^2 + b^2 = (2 + r)^2}\)
Widać z rysunku, że:
\(\displaystyle{ b = -2 + r}\)
Środki będą miały współrzędne \(\displaystyle{ S = (a,b)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Okręgi styczne
Narysuj sobie to w układzie współrzędnych i narysuj 1 taki przykładowy okrąg. Wtedy zobaczysz, że odległość od środka układu jest równa 2 + r. Możemy sobie wyobrazić trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b oraz przeciwprostokątnej (2 + r), stąd mój pierwszy zapis. Co do drugiego, to odległość środka okręgu od prostej y = -2 jest równa r, czyli b = -2 + r.