Pomocy w Zadaniu poszukuje,
A tu treść:
Dane są 2 okręgi
1) \(\displaystyle{ (x-3)^2 + y^2 = 9}\)
2)\(\displaystyle{ (x+5)^2 + y^2 = 25}\)
napisz równanie stycznych do tych okręgów
P.S potrzebuje nie odpowiedz tylko system jak to rozwiązać
napisz równanie stycznych...
napisz równanie stycznych...
Ostatnio zmieniony 10 gru 2007, o 13:17 przez wombat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa / Gliwice
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 19 razy
napisz równanie stycznych...
\(\displaystyle{ y^2=9-(x-3)^2}\)
\(\displaystyle{ y^2=25-(x+5)^2}\)
więc:
\(\displaystyle{ 9-(x-3)^2=\pm (25-(x+5)^2)}\)
Musisz rozwiązać te dwa układy równań i masz równania prostych:)
Dodatkowo zauważ, że prosta \(\displaystyle{ x=0}\) również jest styczną do danych okręgów.
\(\displaystyle{ y^2=25-(x+5)^2}\)
więc:
\(\displaystyle{ 9-(x-3)^2=\pm (25-(x+5)^2)}\)
Musisz rozwiązać te dwa układy równań i masz równania prostych:)
Dodatkowo zauważ, że prosta \(\displaystyle{ x=0}\) również jest styczną do danych okręgów.