równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i prostą

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kawafis44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 474
Rejestracja: 22 paź 2007, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 416 razy
Pomógł: 2 razy

równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i prostą

Post autor: kawafis44 »

G16.5 Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A(-2,1,-3)}\) i prostą:
\(\displaystyle{ L: \begin{cases} x-y+1=0\\x+2y-x+8=0\end{cases}}\).

To moje rozwiązanie: Nie wklejamy obrazków!
Proszę o pomoc w znalezieniu błędu.
W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 13x+7y+2z+25=0}\).

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 9 gru 2007, o 20:12 przez kawafis44, łącznie zmieniany 1 raz.
djravis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź

równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i prostą

Post autor: djravis »

napewno walnąłes sie przy liczeniu iloczynu wektorów tam przy drugich wyznacznikach powinny byc minusy xD mamy +, -, +
ODPOWIEDZ