Wyznacz wierzchołki kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 24 sie 2007, o 10:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 30 razy
Wyznacz wierzchołki kwadratu
Punkty \(\displaystyle{ A=(-2,-4), C=(2,6)}\) są wierzchołkami kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\). Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego kwadratu oraz równania okręgów wpisanego i opisanego na tym kwadracie.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2007, o 16:03 przez beatka-k16, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 00:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 19 razy
Wyznacz wierzchołki kwadratu
Szukasz środka odcinka AC, będzie on zarówno środkiem okręgu wpisanego jak i opisanego na tym kwadracie.
\(\displaystyle{ S=(\frac{-2+2}{2},\frac{-4+6}{2})}\)
\(\displaystyle{ S=(0,1)}\)
R- promień okręgu opisanego na kwadracie jest równy długości SC
r- promień okręgu wpisanego obliczymy
\(\displaystyle{ 2 r \sqrt{2}=|AC|}\)
\(\displaystyle{ S=(\frac{-2+2}{2},\frac{-4+6}{2})}\)
\(\displaystyle{ S=(0,1)}\)
R- promień okręgu opisanego na kwadracie jest równy długości SC
r- promień okręgu wpisanego obliczymy
\(\displaystyle{ 2 r \sqrt{2}=|AC|}\)