równanie wspólnej osi symetrii okręgów.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
yabol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 gru 2007, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

równanie wspólnej osi symetrii okręgów.

Post autor: yabol »

witam
proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:
a) napisz równanie wspólnej osi symetrii okręgów o równaniach:
\(\displaystyle{ o_{1}: x^{2}+y^{2}-2x+4y+1=0}\)
\(\displaystyle{ o_{2}: x^{2}+y^{2}+ 2x-4y-4=0}\)

b) napisz równania stycznych do okręgu \(\displaystyle{ o_{1}}\) i nachylonych do osi OX pod kątem =135 st.

z góry dziękuję za pomoc
serdecznie pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2007, o 23:58 przez yabol, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ