Wyznacz rownania stycznych okregu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wojownik_1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 20 lis 2006, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 12 razy

Wyznacz rownania stycznych okregu

Post autor: wojownik_1991 »

Napisz rownania stycznych do okregu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=4}\) przechodzacych przez punkt P=(0,4)
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

Wyznacz rownania stycznych okregu

Post autor: LecHu :) »

Proste te mają postać y=ax+4. Podstaw za y do równania okręgu i oblicz z niego a dla których delta będzie równa zero.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Wyznacz rownania stycznych okregu

Post autor: Szemek »

ODPOWIEDZ