Witam! Mam problem z zadaniem.
Napisz równanie prostej, w której zawiera się wysokość trójkąta ABC poprowadzona z wierzchołka B oraz równanie symetralnej boku AC, jeśli A=(-3,5) B=(7,0) C=(1,-5).
Obliczyłem, że pole trójkąta ma 54, ale to do niczego nie potrzebne... Jak mam rozwiązać to zadanie?
Napisz równanie prostej zawierającej wysokość i symetralnej.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Napisz równanie prostej zawierającej wysokość i symetralnej.
Jeśli chodzi o wysokość to najpierw na podstawie wzoru na równanie prostej przechodząceh przez dwa punkty szacujesz tą prosta przech przez punkty A i B dalej szacujesz równanie prostej prostopadłej i przechodzącej przez C.
Równanie prostej przech przez A i B ma postać:
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x+3\frac{1}{2}}\)
prosta prostopadła ma parametr kierunkowy równy 2 więc
\(\displaystyle{ y=2x+b}\) a że przechodzi przez C to \(\displaystyle{ -5=2+b}\) więc b=-7 stad \(\displaystyle{ y=2x-7}\)
Równanie prostej przech przez A i B ma postać:
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x+3\frac{1}{2}}\)
prosta prostopadła ma parametr kierunkowy równy 2 więc
\(\displaystyle{ y=2x+b}\) a że przechodzi przez C to \(\displaystyle{ -5=2+b}\) więc b=-7 stad \(\displaystyle{ y=2x-7}\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2007, o 22:26 przez Lady Tilly, łącznie zmieniany 1 raz.
- 1kalor
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 5 razy
Napisz równanie prostej zawierającej wysokość i symetralnej.
Dobra mam pierwszy wzór prostej. symetralnej. i teraz jak obliczyc tą drugą prostopadłą
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 4 razy
Napisz równanie prostej zawierającej wysokość i symetralnej.
symetralna to juz jest prostopadla ... do boku ...
1. napisz rownanie prostej przechodzacej przez A i C - bedziesz miec znany parametr kierunkowy - wystarczy zmienic mu znak i go odwrocic - by miec parametr kierunkowy prostopadlej - majac parametr prostej prostopadlej przechodzacej przez A i C - wystarczy ja "przeprowadzic" przez punkt B
2. symetralna - znajdujesz srodek odcinka AC - i analogicznie do pkt 1. tylko zamiast B to nowo znaleziony punkt
1. napisz rownanie prostej przechodzacej przez A i C - bedziesz miec znany parametr kierunkowy - wystarczy zmienic mu znak i go odwrocic - by miec parametr kierunkowy prostopadlej - majac parametr prostej prostopadlej przechodzacej przez A i C - wystarczy ja "przeprowadzic" przez punkt B
2. symetralna - znajdujesz srodek odcinka AC - i analogicznie do pkt 1. tylko zamiast B to nowo znaleziony punkt