znaleźć p takie że trójkąt ABC jest prostokątny (za pomocą macierzy)
A=(2,2)
B=(4,0)
C-(0,P)
z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam Marcin
znalźć p takie że trójkąt ABC jest prostokątny
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
znalźć p takie że trójkąt ABC jest prostokątny
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[-2;p-2]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[2;-2]}\)
Wyznacznik tych wektorów:
W=8-2p
Żeby trójkącik ten był prostokątny to wyznacznik musi być równy iloczynowi długości obu tych wektorów.
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[2;-2]}\)
Wyznacznik tych wektorów:
W=8-2p
Żeby trójkącik ten był prostokątny to wyznacznik musi być równy iloczynowi długości obu tych wektorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 41 razy
znalźć p takie że trójkąt ABC jest prostokątny
ok dzięki ale czy mógłbyś mi rozpisać bo nie kumam skąd się wzięły te liczby?
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
znalźć p takie że trójkąt ABC jest prostokątny
Oczywiście:
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[x_{C}-x_{A};y_{C}-y_{A}]=[0-2;p-2]}\)
To samo dla wektora AB tylko trzeba podstawić zamiast współrzędnych punktu C współrzędne punktu B.
Wyznacznik liczę następująco:
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{cc}-2&(p-2)\\2&-2\end{array}\right|=4-2(p-2)}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[x_{C}-x_{A};y_{C}-y_{A}]=[0-2;p-2]}\)
To samo dla wektora AB tylko trzeba podstawić zamiast współrzędnych punktu C współrzędne punktu B.
Wyznacznik liczę następująco:
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{cc}-2&(p-2)\\2&-2\end{array}\right|=4-2(p-2)}\)
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
znalźć p takie że trójkąt ABC jest prostokątny
Jeszcze jest drugi przypadek jak kątem prostym miałby być kąt ABC wtedy analogicznie tylko wektory BA oraz BC.