Współrzędne wierzchołków - wyznacz równanie okr. opisanego.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kornelka90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szprotawa
Podziękował: 31 razy

Współrzędne wierzchołków - wyznacz równanie okr. opisanego.

Post autor: kornelka90 »

Dane są równania:
4x+5y=0
x-3y=0
oraz wierzchołki A=(2,-5) B(3,1) C(-5,4)
znajdź równianina okręgów opisanych w ten trójkąt.

[ Dodano: 27 Listopada 2007, 19:41 ]
środek okręgu wyszedł mi ok (-2,5 -1,5) Otrzymałam go z przecięcia sie symetralnych tgo trójkąta. I co dalej?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, o 19:47 przez kornelka90, łącznie zmieniany 1 raz.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Współrzędne wierzchołków - wyznacz równanie okr. opisanego.

Post autor: *Kasia »

Liczysz odległość środka okręgu od dowolnego wierzchołka - to jest promień.
kornelka90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szprotawa
Podziękował: 31 razy

Współrzędne wierzchołków - wyznacz równanie okr. opisanego.

Post autor: kornelka90 »

ok ale jakie bedzie równianie i jak je obliczyc?
ODPOWIEDZ