Punkty A=(2,3) i B=(4,-1) są dwoma kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Oblicz:
a) współrzędne wierzchołków C i C
b) współrzędne środka symetrii kwadratu
Jeśli jest to możliwe to proszę o pomoc:) Z góry dziękuję:)
Znajdź wierzchołki i środek symetrii kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 9 razy
- MattiS
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SANDOMIRIA CITY:D
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
Znajdź wierzchołki i środek symetrii kwadratu
no to najpierw wyznaczymy wspolrzedne wektroa \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) mamy \(\displaystyle{ \left[2,-4\right]}\) teraz przekrecimy go o 90 stopni zgodnie z ruchem wskazowek zegara \(\displaystyle{ \left[4,-2 \right]}\) Przyjzyj sie jak wygladaja wspolrzedne, to bedziesz wiedzial jak to sie robi, na rysunku tez mozna do tego dojsc Nazwijmy ten wektro \(\displaystyle{ \vec{AD}}\) i przesunmy pkt a o ten wektor, otrzymamy pkt D D=(-2,1) i teraz ten pkt przesuwany o wektor \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) i otrzymujemy pkt C
Wpolrzedne srodka to np srodek odcina AC jest na to wzor \(\displaystyle{ \left(\frac{ x_{a}+x_{c} }{2}, \frac{y_{a}+y_{c}}{2}\right)}\) no po zadaniu
Mam nadzieje ze w miare jasno i pomocnie
Wpolrzedne srodka to np srodek odcina AC jest na to wzor \(\displaystyle{ \left(\frac{ x_{a}+x_{c} }{2}, \frac{y_{a}+y_{c}}{2}\right)}\) no po zadaniu
Mam nadzieje ze w miare jasno i pomocnie
Znajdź wierzchołki i środek symetrii kwadratu
A do tego zadanie: Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na tym kwadracie. Bardzo proszę o obliczenia bo mam podobne zadanie z odpowiedzią i nie rozumiem liczb, które podstawili do równania okręgu.