Przez punkt P = (\(\displaystyle{ \frac{25}{3} , 0}\)) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2=25}\). Napisz równania tych stycznych.
Wiem tylko tyle, że środek koła to punkt (0,0) a promień wynosi 5. Dalej nic nie kumam.
Żeby nie było że jestem leń, zrobiłem rysunek:
Nie musicie wyliczać. Wystarczy napisać, z jakich wzorów po kolei korzystacie. Z góry wielkie dzięki i prosiłym o szybką odpowiedź.
Styczna i koło
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Styczna i koło
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=50031#199528 analogicznie
\(\displaystyle{ 0=\frac{25}{3}a+b}\)
\(\displaystyle{ b=-\frac{25}{3}a}\) czyli prosta będzie miała postać
\(\displaystyle{ y=ax-\frac{25}{3}a}\)
\(\displaystyle{ 0=\frac{25}{3}a+b}\)
\(\displaystyle{ b=-\frac{25}{3}a}\) czyli prosta będzie miała postać
\(\displaystyle{ y=ax-\frac{25}{3}a}\)