Witam:)
Mam problem z zadankiem i prosze w miare możliwości o pokierowanie mnie.
Zad.W trójkącie AOB,gdzie O jest początkiem ukłądu współrzędnych ,środkowa OO' zawarta jest w prostej o równaniu y=1/2x.Wierzchołek A jest punktem przecięcia prostej y=-2x+4 z osią x.Wyznacz współrzędne wierzchołka B,wiedząc ,że należy on do prostej y=-2x+4
wyznaczenie współrzednej trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
wyznaczenie współrzednej trójkąta
\(\displaystyle{ y=-2x+4 y=0 x=2 A=(2;0) \\ \\ \begin{cases} y= \frac{1}{2}x \\ y=-2x+4 \end{cases} O'=( \frac{8}{5}; \frac{4}{5}) \\ \\ B=(x;y) \\ \frac{x+2}{2}= \frac{8}{5} \frac{y+0}{2}= \frac{4}{5}\\ ... \\ B=( \frac{6}{5}; \frac{8}{5} )}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2007, o 22:40 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.