Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątn
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 14:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 22 razy
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątn
7.Obliczyć objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego w którym krawędz boczna a = 4 ,a jego przekątna jest nachylona do krawędzi bocznej pod kątem 30 stopni.
- jeremi
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łńct
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 10 razy
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątn
\(\displaystyle{ \frac{p}{4} = \tan 30^{o} = \frac{ \sqrt{3} }{3} \\
p = \frac{4 \sqrt{3} }{3} \ \ przekatna \ podstawy \\
Pp = \frac{1}{2} p^{2} = \frac{8}{3} \\
Obj = \frac{8}{3} 4 = \frac{32}{3} \\}\)
p = \frac{4 \sqrt{3} }{3} \ \ przekatna \ podstawy \\
Pp = \frac{1}{2} p^{2} = \frac{8}{3} \\
Obj = \frac{8}{3} 4 = \frac{32}{3} \\}\)