równania prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
RedBerry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

równania prostych

Post autor: RedBerry »

1) napisz równania stycznych do okręgu \(\displaystyle{ o}\) i przechodzących przez punkt \(\displaystyle{ A}\), jeśli;

a) \(\displaystyle{ o:x ^{2}+y^{2}-6x-4y+3=0}\);\(\displaystyle{ A(-4;3)}\)

b) \(\displaystyle{ o:x ^{2}+y^{2}-6x+8y+21=0}\);\(\displaystyle{ A(5;-1)}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

równania prostych

Post autor: Lady Tilly »

RedBerry pisze:1) napisz równania stycznych do okręgu \(\displaystyle{ o}\) i przechodzących przez punkt \(\displaystyle{ A}\), jeśli;
a) \(\displaystyle{ o:x ^{2}+y^{2}-6x-4y+3=0}\);\(\displaystyle{ A(-4;3)}\)
styczna ma postać
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ 3=-4a+b}\)
\(\displaystyle{ b=3+4a}\) wobec tego \(\displaystyle{ y=xa+3+4a}\) podstawiam do równania okręgu
\(\displaystyle{ x ^{2}+(xa+3+4a)^{2}-6x-4(xa+3+4a)+3=0}\)
traktuję to jako równanie kwadratowe z parametrem a
pozostaje Ci więc obliczyć a z warunku takiego \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
Podobnie w przypadku drugim.
ODPOWIEDZ