1. prosta l zapisac w postaci kanonicznej i parametrycznej.
l:\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-2y+5z-1=0 \\ 2x-y+2z-2=0 \end{cases}}\)
2. Napisac rownanie prostej przechodzacej przez punkt A(2,-1,4), rownoleglej do plaszczyny x-3y+2z-7=0 oraz przecinajacej prostam
m: \(\displaystyle{ \begin{cases} x=1+6t \\ y=-5+t \\ z=1+t \end{cases}}\)
3. Znalezc rownanie prostej przechodzacej przez A(1,2,1) i przecinajacej dwie proste
l: \(\displaystyle{ \frac{x-1}{1}= \frac{y+3}{-2}= \frac{z-1}{2}}\)
m: \(\displaystyle{ \frac{x-2}{2}= \frac{y-2}{1}= \frac{z}{3}}\)