obrazy, przesunięcie o wektor, trójkąt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

obrazy, przesunięcie o wektor, trójkąt

Post autor: sea_of_tears »

Trójkąt A'B'C' jest obrazek trójkąta ABC w przesunięciu równoległym o wektor \(\displaystyle{ \vec{a}}\), przy czym \(\displaystyle{ \vec{a}=k \cdot \vec{AB}}\). Pole trójkąta ABC jest 9 razy większe od pola części wspólnej trójkątów A'B'C' i ABC. Wyznacza wartość k.
lled3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 13 paź 2007, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 4 razy

obrazy, przesunięcie o wektor, trójkąt

Post autor: lled3 »

porownaj 2 pola trojkata - wyjdzie Ci ze:

k=1/3
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

obrazy, przesunięcie o wektor, trójkąt

Post autor: sea_of_tears »

ale jak porównać dwa pola trójkątów? Bo to mi właśnie nie idzie, jakieś błędy robię albo wogóle źle liczę...poza tym moim zdaniem ma wyjść k=2/3
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

obrazy, przesunięcie o wektor, trójkąt

Post autor: klaustrofob »

trójkąt będący częścią wspólną jest podobny do ABC. skoro pole ma 9 razy
ODPOWIEDZ