jak znalezc (czy w ogole da rade) wspolrzedne wektora prostopadlego do jakiegos innego, danego...
np. Majac wektor \(\displaystyle{ \vec{a}}\) =[2,1,3] podac wspolrzedne wektora \(\displaystyle{ \vec{b}}\) prostopadlego do niego?
wektor prostopadly
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
wektor prostopadly
Jednym z wektorów prostopadłych do danego jest wektor o współrzędnych: [3,-3,-1].
Wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest równy 0.
Wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest równy 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
wektor prostopadly
Nie, iloczyn skalarny wektórów ma być równy zero. Czyli:
\(\displaystyle{ a_{1} * b_{1} + a_{2} * b_{2} + a _{3} * b_{3} =0}\)
Gdzie \(\displaystyle{ a_{1}, a_{2} , a_{3 }}\) to współrzędne jednego wektora, a \(\displaystyle{ b_{1}, b_{2}, b_{3}}\) drugiego
\(\displaystyle{ a_{1} * b_{1} + a_{2} * b_{2} + a _{3} * b_{3} =0}\)
Gdzie \(\displaystyle{ a_{1}, a_{2} , a_{3 }}\) to współrzędne jednego wektora, a \(\displaystyle{ b_{1}, b_{2}, b_{3}}\) drugiego