Wersory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kendzior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2007, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-Wa

Wersory

Post autor: Kendzior »

Mając dane dwa wzajemnie prostopadłe wersory p,q skonstruowano wektory: u=5p-q, v=p+q, w=3q. Obliczyć:
a) \(\displaystyle{ u^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ v^{2}}\)
c) \(\displaystyle{ w^{2}}\)
d) \(\displaystyle{ uv}\)
e) \(\displaystyle{ vw}\)
f) \(\displaystyle{ uw}\)
g) \(\displaystyle{ u(v+w)}\)
h) g)\(\displaystyle{ (2u-v)(v+w)g)}\)
ODPOWIEDZ