W trapezie o podstawach AB i CD dane są punkty A(5,2), B(2, -4), C(-1,-2). Oblicz współrzędne wierzchołka D.
Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać. Z jakiego wzory skorzystać. Moze ktoś da mi jakąś drobną wskazówkę??
oblicz współrzędne brakującego wierzchołka w trapezie
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
oblicz współrzędne brakującego wierzchołka w trapezie
wyznacz wzór prostej przechodzącej przez punkty A i B
\(\displaystyle{ AB: (y_B-y_A)(x-x_A)-(x_B-x_A)(y-y_B) = 0}\)
wyznacz wzór prostej przechodzącej przez punkt C i równoległą do prostej AB
dla postaci kierunkowej prostej - wykorzystaj, że proste równoległe mają równy współczynnik kierunkowy prostej
\(\displaystyle{ AB: (y_B-y_A)(x-x_A)-(x_B-x_A)(y-y_B) = 0}\)
wyznacz wzór prostej przechodzącej przez punkt C i równoległą do prostej AB
dla postaci kierunkowej prostej - wykorzystaj, że proste równoległe mają równy współczynnik kierunkowy prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 wrz 2007, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
oblicz współrzędne brakującego wierzchołka w trapezie
Wzór prostej AB oraz CD potrafie wyznaczyć, natomiast nie wiem, co dalej zrobić, zeby uzyskać współrzedne wierzchołka D :/
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
oblicz współrzędne brakującego wierzchołka w trapezie
Zauważ, że treść zadania precyzyjnie nie określa tego punktu - jedyną podaną informacją jest przynależność do prostej równoległej do prostej zawierającą drugą podstawę.
dla prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
współrzędne można oznaczyć \(\displaystyle{ (x \ , \ ax+b)}\)
dodatkowo należy założyć, że \(\displaystyle{ C D}\)
dla prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
współrzędne można oznaczyć \(\displaystyle{ (x \ , \ ax+b)}\)
dodatkowo należy założyć, że \(\displaystyle{ C D}\)