Cosinus kąta pomiędzy wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kiepas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 12 mar 2006, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy

Cosinus kąta pomiędzy wektorami

Post autor: Kiepas »

\(\displaystyle{ u=[a,2a], v=[3a,-a] ,a 0}\)

Znam wzór na obliczania cosinusa pomiędzy wektorami, ale otrzymuję wynik \(\displaystyle{ \frac{1}{12}}\) a w odpowiedziach mam \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{10}}\). Czy ktoś może to sprawdzić?
ODPOWIEDZ