tRAPEZ

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
SEBA65310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 13 lis 2007, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ASAS
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

tRAPEZ

Post autor: SEBA65310 »

Witam was wszystkich!!!! Pomożecie mi rozwiązać to zadanie jutro muszę przynies je do szkoły ale nie umiem go rozwiązać >Proszę pomóżcie mi , bo dostanę 1. Z góry dzięki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zadanie:
Na okręgu opisano trapez równoramienny , którego ramię ma długość 16 cm. Oblicz długość jego podstaw , jeżeli wiadomo , że stosunek ich długości wynosi 7 :5 Jaki jest obwód tego trapezu??
RedBerry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

tRAPEZ

Post autor: RedBerry »

obw=64 cm

r-ramie trapezu
2r=a+b
a+b=32
a=5x
b=7x
12x=32
itd.
ODPOWIEDZ