pole i obwód szesciokata foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
pole i obwód szesciokata foremnego
Oblicz pole i obwód sześciokata foremnego wiedząc że różnica miedzy dłuższa i krótszą przekątna wynosi 4 cm.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
pole i obwód szesciokata foremnego
y to bok sześciokąta
x to krótsza przekątna
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=(x+4)^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=2y^{2}-2y^{2}cos120^{o}}\)
ostatecznie bok y ma długość
\(\displaystyle{ y=\frac{4}{2-\sqrt{3}}}\) no i dalej prosto już
x to krótsza przekątna
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=(x+4)^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=2y^{2}-2y^{2}cos120^{o}}\)
ostatecznie bok y ma długość
\(\displaystyle{ y=\frac{4}{2-\sqrt{3}}}\) no i dalej prosto już
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 kwie 2009, o 19:40
- Płeć: Kobieta