(1)
Dane sa trzy wektory\(\displaystyle{ \vec{AB}=[3;-2;4], \vec{AC}=[5;1;6], \vec{AD}=[-3;0;2]}\).
Znalezc \(\displaystyle{ \vec{AE}=[v_{x};v_{y};v_{z}]}\), ktory spelnia:
\(\displaystyle{ \vec{AB} \circ \vec{AE}=4}\),
\(\displaystyle{ \vec{AC} \circ \vec{AE}=35}\),
\(\displaystyle{ \vec{AD} \circ \vec{AE}=0}\)
Rozwiazujac uklad rownan:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}3v_{x}-2v_{y}+4v_{z}=4\\5v_{x}+v_{y}+6v_{z}=35\\-3v_{x}+2v_{z}=0\end{array}\right.}\)
otrzymalam wynik:
\(\displaystyle{ \vec{AE}=[2;3;7]}\)
a to sie nie zgadza przy podstawieniu pod uklad..
Moze gdzies jest blad w liczeniu czy rozumowaniu?
(2)
W trojkacie ABC dane sa |BC|=5, |CA|=6, |AB|=7.
Znalezc \(\displaystyle{ \vec{BA} \circ \vec{BC}}\)
Z gory dziex za pomoc!
Iloczyn skalarny wektorów..problem..
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Iloczyn skalarny wektorów..problem..
Pierwsze \(\displaystyle{ \vec{AE}=[2;7;3]}\)
W drugim - z twierdzenia cosinusów dla boku AC, wylicz cosinus. Skorzstaj z definicji iloczynu skalarnego.
W drugim - z twierdzenia cosinusów dla boku AC, wylicz cosinus. Skorzstaj z definicji iloczynu skalarnego.