3 przyklady

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
teutonia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 sty 2007, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

3 przyklady

Post autor: teutonia »

Witam,

nie tyle chodzi mi o sam wynik ale o sposob rozwiazania tych kilku zadań - na przykladzie oczywiście:

1. Wyznacz rownanie prostej l rownoleglej do prostej k i przechodzacej przez punkt P gdy k: 2x-3y+10=0, P=(1,1)

2. Wyznacz rownanie prostej l prostopadlej do prostej k i przechodzacej przez punkt P gdy k: 6x-2y+19=0, P=(1,-2)

3. Wyznacz rownanie symetralnej odcinka AB gdy A(1,3), B(5,9)

4. Napisz postac kanoniczna rownania okregu gdy S(-1,2) \(\displaystyle{ r= \sqrt{3}}\)

Tyle na razie. Z góry dziekuje
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

3 przyklady

Post autor: Lady Tilly »

4)
\(\displaystyle{ (x+1)^{2}+(y-2)^{2}=3}\)
ODPOWIEDZ