Mam problem z dwoma zadankami, byłabym wdzięczna z ajakiekolwiek wskazówki, jak je rozwiązać. Z góry dziękuję za wszelka pomoc.
1. Przez punkt A(-2,1) poprowadź prostą odległą o 4 od punktu B(3,1)
2. Napisz równanie prostej ogległej o 5 od punktu A(4,3) i odcinającej równe odcinki na osiach układu.
równania prostych
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
równania prostych
1)
\(\displaystyle{ 1=-2A+C}\)
ze wzoru tego korzystasz:
\(\displaystyle{ d(P,k)+\frac{|Ax_{p}+By_{p}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}\)
czyli
\(\displaystyle{ 4=\frac{|A+C+1|}{\sqrt{A^{2}+1}}}\) ale \(\displaystyle{ C=1+2A}\) podstawiasz , wymnażasz, podnosisz do kwadratu
\(\displaystyle{ 16A^{2}+16=25A^{2}+20A+4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=8\sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ 1=-2A+C}\)
ze wzoru tego korzystasz:
\(\displaystyle{ d(P,k)+\frac{|Ax_{p}+By_{p}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}\)
czyli
\(\displaystyle{ 4=\frac{|A+C+1|}{\sqrt{A^{2}+1}}}\) ale \(\displaystyle{ C=1+2A}\) podstawiasz , wymnażasz, podnosisz do kwadratu
\(\displaystyle{ 16A^{2}+16=25A^{2}+20A+4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=8\sqrt{13}}\)