Dane wysokości trójkąta, boki do policzenia

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
misfit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bstok
Podziękował: 4 razy

Dane wysokości trójkąta, boki do policzenia

Post autor: misfit »

Znajdź równania prostych, w których zawierają się boki trójkąta ABC, gdy dany jest wierzchołek A (-2,1) oraz równania dwóch prostych, w których zawierają się dwie wysokości tego trójkąta:
h1: 5x-3y+5=0
h2: x+y-1=0.

Ortocentrum to S=(-1/4, 5/4).

Punkt A nie należy do żadnej z tych wysokości, liczę więc wysokość poprowadzoną z punktu A.
Wychodzi: h3: x-7y+9=0


Proszę pomóżcie, nie wiem kompletnie, co trzeba zrobić teraz.
ODPOWIEDZ