Dwa warianty okręgów stycznie wewnętrznych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
misfit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bstok
Podziękował: 4 razy

Dwa warianty okręgów stycznie wewnętrznych

Post autor: misfit »

Mam problem z tym zadaniem.

Okrąg o środku w punkcie S (-3, -4) jest styczny wewnętrznie do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} + 12x + 16y = 0}\). Znajdź równanie stycznej do obu tych okręgów.

Wychodzi, że podany okrąg ma równanie: \(\displaystyle{ (x + 6)^{2} + (y + 8)^{2} = 100}\)
Środek drugiego okręgu w takim razie to (-6,-8), a promień równa 10.

Skoro są to okręgi styczne wewnętrznie to odległość między środkami powinna się równać różnicy długości promieni, prawda?
Obliczam to i wychodzi mi, że ten promień może się rownać 5 lub 15 (rozpisuję moduł po prostu).
I teraz mam problem bo w odpowiedziach jest jedno rozwiązanie, a nie wiem, który warianty jest zły.
Moim zdaniem równie dobrze może to być okrąg o promieni 5 styczny wewnętrznie do okręgu o promieniu 10 (ten pierwszy jest w środku) albo okrąg o promieniu 15 styczny wewnętrznie do okręgu o promieniu 10 (wtedy ten drugi jest wewnątrz).

Co więc należy zrobić? Który wariant wybrać?
Zacząłem liczyć z wariantu z promieniem 15, szukałem punktu wspólnego dwóch okręgów. Ale się poplątełem takie działania...
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Dwa warianty okręgów stycznie wewnętrznych

Post autor: wb »

Może chodzi tu o sformułowanie, że to okrąg o środku (-3;-4) jest styczny wewnętrznie, więc jest wewnątrz tego drugiego.
Należałoby rozpatrzeć oba przypadki gdyby treść brzmiała: "okręgi są styczne wewnętrznie".
misfit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bstok
Podziękował: 4 razy

Dwa warianty okręgów stycznie wewnętrznych

Post autor: misfit »

Faktycznie, chyba masz rację. Obliczyłem zgodnie z wariantem, że r = 5 i wyszło dobrze z odpowiedzią. r = 15 należało odrzucić.
Tak czy inaczej, te zadanie jest sformułowane nieprawidłowo moim zdaniem. Gdyby na maturze coś takiego dali... Powinno być wyraźnie napisane, który jest wewnątrz, a nie taki kamuflaż!

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ