Odległość od punktu należącego do zbioru

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
misfit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bstok
Podziękował: 4 razy

Odległość od punktu należącego do zbioru

Post autor: misfit »

Na płaszczyźnie dany jest zbiór A={(x,y): xeR i yeR i \(\displaystyle{ x^{2}-y^{2} qslant 0}\)}. Znajdź punkt P należący do zbioru A, który jest najbliżej punktu K(1,2).

Pierwszy raz spotykam sie z zadaniem tego typu. Co tu trzeba zrobić?
Nan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2009, o 12:35
Płeć: Mężczyzna

Odległość od punktu należącego do zbioru

Post autor: Nan3 »

Najpierw możesz to narysować, prawda? Wystarczy, że przekształcisz wyrażenie do postaci \(\displaystyle{ (x-y)(x+y) \ge 0}\) Widać już, że tym punktem będzie \(\displaystyle{ (1,5;1,5)}\), ale pytanie jak temu dowieść? Wypadałoby napisać, że odległość tego punktu od zbioru to w rzeczywistości odległość punktu od prostej \(\displaystyle{ y=x}\), która jest jednym z brzegów zbioru. No więc \(\displaystyle{ d= \sqrt{(1-x) ^{2}+(2-y)^{2} }}\), ale doszliśmy już do wniosku, że ten punkt leży na prostej \(\displaystyle{ y=x}\) więc jego współrzędne \(\displaystyle{ P=(x;y)=(x,x)}\). dlatego mamy \(\displaystyle{ d(x)= \sqrt{(1-x) ^{2}+(2-x)^{2} }}\) potraktujmy tą odległość jako funkcję i policzmy dla jakiego x przyjmuje najmniejszą wartość. W tym celu policzymy pochodną \(\displaystyle{ d'(x)= (\sqrt{5 -6x +2x^{2}})'= \frac{6-4x}{\sqrt{5 -6x +2x^{2}}}}\) Skoro mamy już pochodną to teraz zbadajmy znak pochodnej. Dla \(\displaystyle{ x \le 1,5}\) \(\displaystyle{ d'(x) \le 0}\) a dla \(\displaystyle{ x \ge 1,5}\) \(\displaystyle{ d'(x) \ge 0}\) Z tego wynika, że \(\displaystyle{ d(x)}\) przyjmuje najmniejszą wartość dla \(\displaystyle{ x=1,5}\), stąd \(\displaystyle{ y=1,5}\) i punkt P ma współrzędne \(\displaystyle{ P=(1,5;1,5)}\).
ODPOWIEDZ