Iloczyn skalarny wektorów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
domin8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 mar 2006, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z nienacka
Podziękował: 41 razy

Iloczyn skalarny wektorów

Post autor: domin8 »

Długości wektorów \(\displaystyle{ \vec{a}}\), \(\displaystyle{ \vec{b}}\) wynoszą odpowiednio \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 5}\). Ponadto znamy ich iloczyn skalarny \(\displaystyle{ \vec{a}\circ\vec{b}=-2}\). Obliczyć \(\displaystyle{ \vec{p}\circ\vec{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ \vec{p}=\vec{a}-\vec{b}}\), \(\displaystyle{ \vec{q}=2\vec{a}+3\vec{b}}\)
Proszę o pomoc, bo nie wiem jak się dobrać do tego zadanka.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Iloczyn skalarny wektorów

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \vec{p}\circ\vec {q}=(\vec{a}-\vec{b})\circ (2\vec{a}+3\vec{b})=2|\vec {a}|^2+3\vec{a}\circ\vec{b}-2\vec{a}\circ\vec{b}-3|\vec{b}|^2=...}\)
ODPOWIEDZ