trójkąt w układzie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Impreshia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 4 gru 2004, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

trójkąt w układzie

Post autor: Impreshia »

Punkty A (-3,5) i B (5,1) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC o podstawie AB. Wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząc, że należy on do wykresu funkcji y=x.

W odpowiedziach jest C (-1, -1)
Serdecznie prosze o pomoc i z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

trójkąt w układzie

Post autor: olazola »

Ponieważ punkt C należy do wykresu funkcji y=x, więc jego współrzędne to C=(x,x), następnie wiadomo że |AC|=|BC| bo to jest trójkąt równoramienny, wystarzczy skorzystać ze wzoru na długość odcinka i wyliczyć x.
Impreshia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 4 gru 2004, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

trójkąt w układzie

Post autor: Impreshia »

serdeczne dziękuje!!
ODPOWIEDZ