Okrag i styczna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
arwo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 paź 2007, o 14:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: leszno

Okrag i styczna

Post autor: arwo »

Witam, mam problem z tym zadaniem:
Napisz rownanie okregu przechodzacego przez punkt A=(7,9) i stycznego do osi OX w punkcie B=(4,0).
Prosze o jak najszybsze rozpatrzenie tego zadania . Z gory dzieki.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Okrag i styczna

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ (7-a)^{2}+(9-b)^{2}=(4-a)^{2}+b^{2}}\)
dodatkowo skoro wiemy, że okrąg ma punkt styczności to punkt wspólny między okręgiem a prostą y=0 jest tylko jeden.
arwo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 paź 2007, o 14:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: leszno

Okrag i styczna

Post autor: arwo »

Jedna z postaci rownania okregu wyraza sie wzorem: (x-a)^2 + (y-b)^2=r^2. Chodzilo mi o te postac (wyliczyc a, b i r).
ODPOWIEDZ