Punkt na prostej równoodległy od punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 maja 2022, o 16:16
- Płeć: Kobieta
- wiek: 17
- Podziękował: 1 raz
Punkt na prostej równoodległy od punktów
Wyznacz na prostej \(\displaystyle{ k}\): \(\displaystyle{ x-2y+7=0}\) punkt \(\displaystyle{ P}\), który jest równoodległy od punktów \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\), gdzie \(\displaystyle{ A(3,-2), B(7,2).}\)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2022, o 17:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 maja 2022, o 16:16
- Płeć: Kobieta
- wiek: 17
- Podziękował: 1 raz
Re: Punkt na prostej równoodległy od punktów
Tak, wiem, ale wszyscy wszędzie tak piszą więc koniec końców nadal nie wiem jak to obliczyć
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Punkt na prostej równoodległy od punktów
Policz równanie prostej symetralnej odcinka \(\displaystyle{ AB}\) (czyli prostej prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ AB}\) przechodzącej przez środek odcinka \(\displaystyle{ AB}\)). Punkt \(\displaystyle{ P}\) to punkt przecięcia tej symetralnej z prostą \(\displaystyle{ k}\).
JK
JK
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Punkt na prostej równoodległy od punktów
Albo:
dla punktu \(P(2p-7,p)\), należącego do danej prostej dla \(p\in\mathbb{R}\), rozwiąż równanie
\(|AP|=|BP|\)
Pozdrawiam
dla punktu \(P(2p-7,p)\), należącego do danej prostej dla \(p\in\mathbb{R}\), rozwiąż równanie
\(|AP|=|BP|\)
Pozdrawiam