Dany jest trójkąt o wierzchołkach A( -3, -2), B( 4, -2), C( 1, 3). Oblicz pole i obwód.
Edit by Tomek R.: Pisz regulaminowe tematy. Ten poprawiłem.
Pole i obwód trójkąta o danych wierzchołkach.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Pole i obwód trójkąta o danych wierzchołkach.
Wzór na długość odcinka majac dane współrzedne jego krańców:
\(\displaystyle{ d=\sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}}\)
Gdzie
\(\displaystyle{ A(x_1;y_1)}\)
\(\displaystyle{ B(x_2;y_2)}\)
Wystarczy tylko policzyć długości odcinków AB, AC, BC i zsumować dostając obwód.
Był również wzór na pole trójkąta przy pomocy wektorów. Niech AB, AC będa wektorami wychodzącymi z punktu A.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}de|\vec{AB};\vec{AC}|}\) Tylko w tym wzorze czegoś brakuje ... nie pamiętam przykro mi ... Ostatecznie mozna policzyć pole ze wzoru Herona ...
\(\displaystyle{ d=\sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}}\)
Gdzie
\(\displaystyle{ A(x_1;y_1)}\)
\(\displaystyle{ B(x_2;y_2)}\)
Wystarczy tylko policzyć długości odcinków AB, AC, BC i zsumować dostając obwód.
Był również wzór na pole trójkąta przy pomocy wektorów. Niech AB, AC będa wektorami wychodzącymi z punktu A.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}de|\vec{AB};\vec{AC}|}\) Tylko w tym wzorze czegoś brakuje ... nie pamiętam przykro mi ... Ostatecznie mozna policzyć pole ze wzoru Herona ...