Znaleźć równanie prostej l przechodzącej przez punkt przecięcia się prostych i prostopadłej do nich.
l1:\(\displaystyle{ \frac{x-3}{3}= \frac{y-2}{1}= \frac{z+2}{-2} }\)
l2:\(\displaystyle{ \begin{cases} x-2z=0 \\ x-y+z+1=0 \end{cases} }\)
Znaleźć równanie prostej l
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Znaleźć równanie prostej l
1. Wyznacz punkt przecięcia prostych \(\displaystyle{ l_1}\) i \(\displaystyle{ l_2}\).
2. Wyznacz wektory kierunkowe prostych \(\displaystyle{ l_1}\) i \(\displaystyle{ l_2}\).
3. Wektor kierunkowy szukanej prostej to iloczyn wektorowy wektorów z pkt. 2.
4. Mając wektor kierunkowy i punkt piszesz równanie prostej \(\displaystyle{ l}\).
JK
2. Wyznacz wektory kierunkowe prostych \(\displaystyle{ l_1}\) i \(\displaystyle{ l_2}\).
3. Wektor kierunkowy szukanej prostej to iloczyn wektorowy wektorów z pkt. 2.
4. Mając wektor kierunkowy i punkt piszesz równanie prostej \(\displaystyle{ l}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Znaleźć równanie prostej l
1.
Sprowadź równanie krawędziowe prostej \(\displaystyle{ l_{2} }\) do postaci kierunkowej.
2.
Sprowadź równania kierunkowe prostych \(\displaystyle{ l_{1}, \ \ l_{2} }\) do postaci ogólnej.
3.
Napisz równanie pęku prostych przechodzących przez punkt przecięcia się danych prostych.
4.
Z pęku prostych wybierz prostą prostopadłą do danych prostych.
Sprowadź równanie krawędziowe prostej \(\displaystyle{ l_{2} }\) do postaci kierunkowej.
2.
Sprowadź równania kierunkowe prostych \(\displaystyle{ l_{1}, \ \ l_{2} }\) do postaci ogólnej.
3.
Napisz równanie pęku prostych przechodzących przez punkt przecięcia się danych prostych.
4.
Z pęku prostych wybierz prostą prostopadłą do danych prostych.