Równanie kierunkowej prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
Równanie kierunkowej prostej
Witam wszystkich, jestem tu nowy
Mam do rozwiązania zadanie:
Zapisz równanie kierunkowej prostej, która przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P (-2, 3, 1)}\) i prostopadła do wektorów \(\displaystyle{ a = (3, -2, 3)}\) i \(\displaystyle{ b = (-2, -3, 2) }\) oraz na podstawie wartości parametrów równania obliczyć sumę \(\displaystyle{ S = x + y + z ; U= \frac{u + v + w}{w}}\).
Z góry dziękuje za pomoc
Mam do rozwiązania zadanie:
Zapisz równanie kierunkowej prostej, która przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P (-2, 3, 1)}\) i prostopadła do wektorów \(\displaystyle{ a = (3, -2, 3)}\) i \(\displaystyle{ b = (-2, -3, 2) }\) oraz na podstawie wartości parametrów równania obliczyć sumę \(\displaystyle{ S = x + y + z ; U= \frac{u + v + w}{w}}\).
Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 8 lut 2022, o 23:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równanie kierunkowej prostej
Wektor kierunkowy tej prostej to iloczyn wektorowy \(\displaystyle{ a\times b}\), a jak masz wektor i punkt, to każdą wersję równania tej prostej napiszesz.uniform115 pisze: ↑8 lut 2022, o 22:29Zapisz równanie kierunkowej prostej, która przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P (-2, 3, 1)}\) i prostopadła do wektorów \(\displaystyle{ a = (3, -2, 3)}\) i \(\displaystyle{ b = (-2, -3, 2) }\)
A tu nie mam pojęcia, o co chodzi.uniform115 pisze: ↑8 lut 2022, o 22:29oraz na podstawie wartości parametrów równania obliczyć sumę \(\displaystyle{ S = x + y + z ; U= \frac{u + v + w}{w}}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
Re: Równanie kierunkowej prostej
Wynik \(\displaystyle{ S}\) powinien wyjsc \(\displaystyle{ S=2}\); natomiast \(\displaystyle{ U= 1.54}\) moze to by cos pomoglo. Niestety nie mam rozwiazan ale bede mial podobne i analogiczne zadanie do zrobienia i nie mam pojecia jak to ugryzc.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2022, o 23:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równanie kierunkowej prostej
Nie bardzo. Co to jest \(\displaystyle{ x,y,z,u,v,w}\) ? To Ty pewnie miałeś podobne zadania, więc powinieneś wiedzieć.uniform115 pisze: ↑8 lut 2022, o 23:45 Wynik \(\displaystyle{ S}\) powinien wyjsc \(\displaystyle{ S=2}\); natomiast \(\displaystyle{ U= 1.54}\) moze to by cos pomoglo.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
Re: Równanie kierunkowej prostej
Nie mam pojęcia, żadne zadanie na studiach nie zostało rozwiązane przy tablicy... system nauczania wykładowcy "trzeba się uczyć samemu".
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równanie kierunkowej prostej
No to pewnie są jakieś materiały, gdzie jest to wyjaśnione. Zgadywanie nie ma sensu.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
Re: Równanie kierunkowej prostej
Tyle lat żyłem w błędzie, że matematyka jest znormalizowana i nikt nie może indywidualnie ustalać jej zasad.
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równanie kierunkowej prostej
To nie chodzi "indywidualne ustalanie zasad", tylko o używanie sformułowań, które są (w miarę) globalnie zrozumiałe.
Pierwsza część polecenia jest "znormalizowana" i wiadomo, o co chodzi. Natomiast druga odwołuje się do oznaczeń, które być może zostały wcześniej wprowadzone/wytłumaczone, więc są uznawane za znane - ale tylko lokalnie, dla osób, które znają to wprowadzenie.
JK
Pierwsza część polecenia jest "znormalizowana" i wiadomo, o co chodzi. Natomiast druga odwołuje się do oznaczeń, które być może zostały wcześniej wprowadzone/wytłumaczone, więc są uznawane za znane - ale tylko lokalnie, dla osób, które znają to wprowadzenie.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Równanie kierunkowej prostej
To nie jest kierunkowa prosta, tylko równanie kierunkowe prostej. To pojęcie powinno być omówione, skoro takie zadanie się pojawiło
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
Re: Równanie kierunkowej prostej
Wykładowca jest obcokrajowcem co z pewnością nie ułatwia zadania, być może " po swojemu " zapisuje treści poleceń.
kinia7 wiesz jak to zrobić?
kinia7 wiesz jak to zrobić?