Mając wzór na hiperbolę : \(\displaystyle{ \frac{ z^{2} }{ b^{2} } - \frac{ y^{2} }{ a^{2} } =1}\) chciałbym zapisać postać parametryczną, doszedłem do czegoś takiego: \(\displaystyle{ y=a \cdot \sinh(t), z=b \cdot \cosh(t)}\)
Czy jest to poprawny wzór? Jeśli nie to czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to sparametryzować?
Z góry dziękuję
postać parametryczna hiperboli
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 31 maja 2021, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 24
postać parametryczna hiperboli
Ostatnio zmieniony 9 cze 2021, o 23:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.