Ogólną postać wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Fubuki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2021, o 09:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Ogólną postać wektora

Post autor: Fubuki »

Znajdź najbardziej ogólną postać wektora jednocześnie prostopadłego do:
\(\displaystyle{ v= (−1,3,0)}\) oraz \(\displaystyle{ u= (0,1,1)}\).

Mam problem z tym zadaniem. Wyznaczyłem już iloczyn wektorowy, który wynosi \(\displaystyle{ a=(3,1,-1)}\).
Jak teraz poprowadzić to do postaci ogólnej?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2021, o 09:54 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Ogólną postać wektora

Post autor: JHN »

\(\displaystyle{ \vec a=[3t,t,-t]\wedge t\in\mathbb {R}\setminus\{0\}}\)
:?:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ