Wyznaczanie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Crizon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 lis 2006, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczanie współrzędnych

Post autor: Crizon »

Chodzi mi tylko o to jak wyznaczac współrzędne kiedy daną mam postać prostą równania:

3x + 2y - 5 = 0

Chce wyznaczyć (X,Y)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Wyznaczanie współrzędnych

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ 2y=-3x+5}\) wobec tego \(\displaystyle{ y=-1\frac{1}{2}x+2\frac{1}{2}}\)
Crizon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 lis 2006, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczanie współrzędnych

Post autor: Crizon »

w takim razie troche inaczej: mam obliczoną odległość między dwoma prostymi rownoleglymi

3x+2y-5=0 , 6x+4y+7=0 (-1,4)

3*(-1)+2y-5=0
2y=5+3
y=4

I później dalej ze wzoru (ale już nie o to mi chodzi)

Współrzędne nie były określone tylko nauczycielka sama je wyznaczyła, trochę za szybko to pokazywała i się pogubiłem zadzwonił dzwonek i dowidzenia Jak obliczyc Y napisała na tablicy ale skąd wzięła tego X !?

Edit: sorry ze nie pisalem Latexem ale nie mam czasu...
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Wyznaczanie współrzędnych

Post autor: Lady Tilly »

Jeśli proste są równoległe to współczynniki kierunkowe są takie same czyli jeśli jedna ma postać \(\displaystyle{ y=ax+b_{1}}\) a druga ma postać \(\displaystyle{ y=ax-b_{2}}\) to odległosć między prostymi oblicza się w obrębie wyrazów wonych i w przypadku gdy jeden jest dodatni a drugi ujemny to odległość będzie sumą wartości bezwzględnych tych wyrazów wolnych.
Crizon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 lis 2006, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczanie współrzędnych

Post autor: Crizon »

mi chodzi tylko o wyznaczenie współrzędnych punktu na prostej a potem juz sobie policze odległość punktu od prostej ze wzoru!
ODPOWIEDZ