Obrót o dany kąt wokół punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Corinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 29 sty 2015, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Obrót o dany kąt wokół punktu

Post autor: Corinek »

Punkt obracany: \(\displaystyle{ P(2,4)}\)
Punkt wokół którego obracam: \(\displaystyle{ S(-1,2)}\)
Kąt: \(\displaystyle{ 60}\) stopni

\(\displaystyle{ P'= (x,y)}\)

\(\displaystyle{ x= (2 -(-1)) \cdot \cos60^\circ - (4-2) \cdot \sin60^\circ + (-1)}\)
\(\displaystyle{ y=(2-(-1)) ] \cdot \sin60^\circ + (4-2) \cdot \cos60^\circ + 2}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3\sqrt{3}}{2}+3}\)

Czy to jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2021, o 21:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Obrót o dany kąt wokół punktu

Post autor: piasek101 »

ok
Corinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 29 sty 2015, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Re: Obrót o dany kąt wokół punktu

Post autor: Corinek »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ