Szukanie równania płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Mefju222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 gru 2020, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Szukanie równania płaszczyzny

Post autor: Mefju222 »

Witam.
Mam zadanko i nie wiem co dalej mam robić.
Niech \(\displaystyle{ l}\) będzie prostą przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ A(0,0,0)}\) i równoległą do wektora \(\displaystyle{ [-1,2,3]}\). Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą prostą \(\displaystyle{ l}\) i punkt \(\displaystyle{ B(3,2,1)}\).
Na razie znalazłem tylko równanie prostej \(\displaystyle{ l}\):
\(\displaystyle{ x=-t\\
y=2t\\
z=3t}\)


I nie wiem za bardzo co dalej ;c. Proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 16 gru 2020, o 15:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości: na razie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Szukanie równania płaszczyzny

Post autor: Jan Kraszewski »

Weź dwa niewspółliniowe wektory na tej płaszczyźnie, np. \(\displaystyle{ [-1,2,3]}\) i \(\displaystyle{ [3,2,1]}\) i policz ich iloczyn wektorowy - to będzie wektor normalny szukanej płaszczyzny. Mając dany wektor normalny i punkt (np. \(\displaystyle{ (0,0,0)}\)) wyznaczysz równanie płaszczyzny.

JK
Mefju222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 gru 2020, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: Szukanie równania płaszczyzny

Post autor: Mefju222 »

Dzięki wielkie za pomoc!
ODPOWIEDZ