Witam, mam problemy z rozwiązaniem tych dwóch zadań:
1. Dane są cztery punkty \(\displaystyle{ A, B, C}\), i \(\displaystyle{ D}\). Udowodnij, że \(\displaystyle{ |AB|^{2}+|BC|^{2}+|CD|^{2}+|DA|^{2} \ge |AC|^{2}
+|BD|^{2}}\).
2. Udowodnij, że spośród dowolnych pięciu wektorów można zawsze wybrać takie dwa, aby długość ich sumy była nie większa niż długość sumy pozostałych trzech wektorów.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
Dwa zadania wektorowe
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 25 mar 2019, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
- Podziękował: 8 razy
Dwa zadania wektorowe
Ostatnio zmieniony 11 gru 2020, o 23:45 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawny kod LaTeX-a, zapoznaj sie z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Powód: Niepoprawny kod LaTeX-a, zapoznaj sie z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Dwa zadania wektorowe
1.
Zapisujemy punkty we współrzędnych prostokątnych:
\(\displaystyle{ A(x_{1}.y_{1}, z_{1}),\ \ B(x_{2},y_{2}, z_{2}), \ \ C(x_{3},y_{3},z_{3}), \ \ D(x_{4},y_{4}, z_{4}), }\)
Aby zachodziła nierówność \(\displaystyle{ |AB|^{2}+|BC|^{2}+|CD|^{2}+|DA|^{2} \ge |AC|^{2} +|BD|^{2}}\)
musi zachodzić nierówność:
\(\displaystyle{ (x_{1} -x_{2})^2 + (x_{2} -x_{3})^2 + ( x_{3}-x_{4})^2 +(x_{4}-x_{1})^2 \geq (x_{1}-x_{3})^2 + (x_{2}-x_{4})^2 }\)
Podobnie dla współrzędnych \(\displaystyle{ y, \ \ z }\)
Ostatnia nierówność jest równoważna nierówności:
\(\displaystyle{ 0 \leq x^2_{1} +x^2_{2} + x^3_{3} + x^4_{4} - 2x_{1}x_{2} -2x_{2}x_{3} -2x_{3}x_{4}-2x_{4}x_{1} +2x_{1}x_{3} + 2x_{2}x_{4} = (x_{1}+x_{2}-x_{3}+x_{4})^2 }\)
Tak samo zapisujemy nierówności dla współrzędnych \(\displaystyle{ y, z.}\)
Kiedy zachodzi równość ?
Równość zachodzi, gdy
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{3} = x_{2} + x_{4}, \ \ y_{1} + y_{3} = y_{2} +y_{4}, \ \ z_{1}+ z_{3} = z_{2} + z_{4} }\) wtedy i tylko wtedy, gdy
czworokąt \(\displaystyle{ ABCD }\) jest równoległobokiem.
Zapisujemy punkty we współrzędnych prostokątnych:
\(\displaystyle{ A(x_{1}.y_{1}, z_{1}),\ \ B(x_{2},y_{2}, z_{2}), \ \ C(x_{3},y_{3},z_{3}), \ \ D(x_{4},y_{4}, z_{4}), }\)
Aby zachodziła nierówność \(\displaystyle{ |AB|^{2}+|BC|^{2}+|CD|^{2}+|DA|^{2} \ge |AC|^{2} +|BD|^{2}}\)
musi zachodzić nierówność:
\(\displaystyle{ (x_{1} -x_{2})^2 + (x_{2} -x_{3})^2 + ( x_{3}-x_{4})^2 +(x_{4}-x_{1})^2 \geq (x_{1}-x_{3})^2 + (x_{2}-x_{4})^2 }\)
Podobnie dla współrzędnych \(\displaystyle{ y, \ \ z }\)
Ostatnia nierówność jest równoważna nierówności:
\(\displaystyle{ 0 \leq x^2_{1} +x^2_{2} + x^3_{3} + x^4_{4} - 2x_{1}x_{2} -2x_{2}x_{3} -2x_{3}x_{4}-2x_{4}x_{1} +2x_{1}x_{3} + 2x_{2}x_{4} = (x_{1}+x_{2}-x_{3}+x_{4})^2 }\)
Tak samo zapisujemy nierówności dla współrzędnych \(\displaystyle{ y, z.}\)
Kiedy zachodzi równość ?
Równość zachodzi, gdy
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{3} = x_{2} + x_{4}, \ \ y_{1} + y_{3} = y_{2} +y_{4}, \ \ z_{1}+ z_{3} = z_{2} + z_{4} }\) wtedy i tylko wtedy, gdy
czworokąt \(\displaystyle{ ABCD }\) jest równoległobokiem.