Zadanie wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
JulWoj123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 paź 2020, o 20:49
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 10 razy

Zadanie wektory

Post autor: JulWoj123 »

Dobry wieczór, mam problem z zadaniem:

Jeśli \(\displaystyle{ |\vec{a}\times\vec{b}|=\vec{a}\circ\vec{b}}\) , to jaki kąt tworzą wektory \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) ?

Dokładniej nie wiem, czy iloczyn wektorowy zamknięty w module traktować jako wartość długości czyli \(\displaystyle{ |\vec{a}| \cdot | \vec{b} |}\) czy jako \(\displaystyle{ |\vec{a}| \cdot | \vec{b} | \cdot \sin\alpha }\)
Bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 12 paź 2020, o 21:35 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawny kod LaTeX-a, zapoznaj sie z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Zadanie wektory

Post autor: Janusz Tracz »

Wskazówka: \(\displaystyle{ \left| \vec{a} \times \vec{b} \right|=\left| \vec{a} \right| \left| \vec{b} \right|\sin \left( \angle a,b\right) }\)
JulWoj123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 paź 2020, o 20:49
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 10 razy

Re: Zadanie wektory

Post autor: JulWoj123 »

Dziękuję bardzo!

A sam zapis \(\displaystyle{ \vec{a}\times\vec{b}}\) bez modułu jak interpretować ?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2020, o 21:35 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia wektorowego to \times.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Zadanie wektory

Post autor: Janusz Tracz »

Jako wektor który jest prostopadły do wektorów \(\displaystyle{ \vec{a} }\) oraz \(\displaystyle{ \vec{b} }\) ma kierunek wynikający z reguły prawej dłoni oraz długość równą \(\displaystyle{ \left| \vec{a} \times \vec{b} \right|}\). A co do obliczeń to zwykle robi się to wyznacznikiem.

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Iloczyn_wektorowy
JulWoj123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 paź 2020, o 20:49
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 10 razy

Re: Zadanie wektory

Post autor: JulWoj123 »

Super, dziękuję jeszcze raz !
ODPOWIEDZ