Napisz równanie stycznej do okręgu, która przechodzi przez dany punkt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
luksben
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 paź 2020, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
wiek: 17
Podziękował: 1 raz

Napisz równanie stycznej do okręgu, która przechodzi przez dany punkt

Post autor: luksben »

równanie okręgu: \(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+y ^{2}=17}\)
Punkt: \(\displaystyle{ P(9,9)}\)
Bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku co należy zrobić z takim zadaniem.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2020, o 20:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości i tematu.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Napisz równanie stycznej do okręgu, która przechodzi przez dany punkt

Post autor: Janusz Tracz »

Równanie prostej która przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ \left( 9,9\right) }\) to \(\displaystyle{ y=a(x-9)+9}\) podstaw to równanie do równania okręgu otrzymując równanie kwadratowe. Wyróżnik tego równania zależy od parametru \(\displaystyle{ a}\) co więcej jest zerowy dla stycznych. Zatem dla jakiego \(\displaystyle{ a}\) zachodzi \(\displaystyle{ \Delta_a=0}\)? Wyznaczone \(\displaystyle{ a}\) wstaw do równania prostej.
ODPOWIEDZ