Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 paź 2020, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 17
- Podziękował: 1 raz
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ A(4,4), B(4,-2), C(-6,-2)}\).
Bardzo proszę o wytłumaczenie tego zadania wraz ze wszystkimi obliczeniami,tak abym przy kolejnych podobnych zadaniach wiedział co należy zrobić
Bardzo proszę o wytłumaczenie tego zadania wraz ze wszystkimi obliczeniami,tak abym przy kolejnych podobnych zadaniach wiedział co należy zrobić
Ostatnio zmieniony 11 paź 2020, o 19:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
Proponuję żebyś sam sobie napisał trzy równania (oznaczając np. Współrzędne środka przez `(a, b) ` a promień przez `r`) a potem rozwiązał ten układ odejmując równania stronami
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 paź 2020, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 17
- Podziękował: 1 raz
Re: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
Rozpisałem 3 równania:
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-2ax-2by+c=0 }\)
\(\displaystyle{ -8a-8b+32+c=0}\)
\(\displaystyle{ -8a+4b+20+c=0}\)
\(\displaystyle{ 12a+4b+40+c=0}\)
dalej nie wiem jak oznaczyć Współrzędne środka i promień
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
Równanie okrągu przechodzącego przez \(\displaystyle{ 3}\) punkty \(\displaystyle{ (x_1,y_1)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_2,y_2)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_3,y_3)}\) można napisać jawnie za pomocą wyznacznika:
co po rozpisaniu względem pierwszego wiersza daje:
\(\displaystyle{ \det\left|\begin{array}{cccc}
x^{2}+y^{2} & x & y & 1 \\
x_{1}^{2}+y_{1}^{2} & x_{1} & y_{1} & 1 \\
x_{2}^{2}+y_{2}^{2} & x_{2} & y_{2} & 1 \\
x_{3}^{2}+y_{3}^{2} & x_{3} & y_{3} & 1
\end{array}\right|=0}\)
x^{2}+y^{2} & x & y & 1 \\
x_{1}^{2}+y_{1}^{2} & x_{1} & y_{1} & 1 \\
x_{2}^{2}+y_{2}^{2} & x_{2} & y_{2} & 1 \\
x_{3}^{2}+y_{3}^{2} & x_{3} & y_{3} & 1
\end{array}\right|=0}\)
co po rozpisaniu względem pierwszego wiersza daje:
\(\displaystyle{ \left(x^{2}+y^{2}\right)\left|\begin{array}{lll}
x_{1} & y_{1} & 1 \\
x_{2} & y_{2} & 1 \\
x_{3} & y_{3} & 1
\end{array}\right|-x\left|\begin{array}{ccc}
x_{1}^{2}+y_{1}^{2} & y_{1} & 1 \\
x_{2}^{2}+y_{2}^{2} & y_{2} & 1 \\
x_{3}^{2}+y_{1}^{2} & y_{3} & 1
\end{array}\right|+y\left|\begin{array}{ccc}
x_{1}^{2}+y_{1}^{2} & x_{1} & 1 \\
x_{2}^{2}+y_{2}^{2} & x_{2} & 1 \\
x_{3}^{2}+y_{1}^{2} & x_{3} & 1
\end{array}\right|-\left|\begin{array}{ccc}
x_{1}^{2}+y_{1}^{2} & x_{1} & y_{1} \\
x_{2}^{2}+y_{2}^{2} & x_{2} & y_{2} \\
x_{3}^{2}+y_{1}^{2} & x_{3} & y_{3}
\end{array}\right|=0}\)
x_{1} & y_{1} & 1 \\
x_{2} & y_{2} & 1 \\
x_{3} & y_{3} & 1
\end{array}\right|-x\left|\begin{array}{ccc}
x_{1}^{2}+y_{1}^{2} & y_{1} & 1 \\
x_{2}^{2}+y_{2}^{2} & y_{2} & 1 \\
x_{3}^{2}+y_{1}^{2} & y_{3} & 1
\end{array}\right|+y\left|\begin{array}{ccc}
x_{1}^{2}+y_{1}^{2} & x_{1} & 1 \\
x_{2}^{2}+y_{2}^{2} & x_{2} & 1 \\
x_{3}^{2}+y_{1}^{2} & x_{3} & 1
\end{array}\right|-\left|\begin{array}{ccc}
x_{1}^{2}+y_{1}^{2} & x_{1} & y_{1} \\
x_{2}^{2}+y_{2}^{2} & x_{2} & y_{2} \\
x_{3}^{2}+y_{1}^{2} & x_{3} & y_{3}
\end{array}\right|=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
Janusz, user ma problemy z elementarną geometrią a Ty mu takie wzory podajesz?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2020, o 20:16 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
To może przeczytaj o przechodzeniu od równania okręgu w postaci ogólnej (którego użyłeś) do równania w postaci kanonicznej (o którym pisał a4karo).
No tu to lekko przesadziłeś...Janusz Tracz pisze: ↑11 paź 2020, o 20:08 Równanie okrągu przechodzącego przez \(\displaystyle{ 3}\) punkty \(\displaystyle{ (x_1,y_1)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_2,y_2)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_3,y_3)}\) można napisać jawnie za pomocą wyznacznika:
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
Masz trzy równania. Z pierwszego wyliczasz np `c` I wstawiasz do dwóch pozostałych. Dostałeś dwa równania z niewiadomymi.
Powtarzasz procedurę
Powtarzasz procedurę
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
Mają Panowie rację, poniosło mnie. Jeśli Kolega luksben nie kojarzy wyznaczników to proszę się nie martwić i słuchać dalszych wskazówek a4karo.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 paź 2020, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 17
- Podziękował: 1 raz
Re: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
ok czyli:
\(\displaystyle{ c= 8a+8b-32}\)
2 niewiadome:
\(\displaystyle{
12b-12=0}\)
\(\displaystyle{ 20a+12b+8=0}\)
\(\displaystyle{ b=-1}\)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2020, o 20:46 przez luksben, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
To teraz wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ c}\).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 paź 2020, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 17
- Podziękował: 1 raz
Re: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez dane punkty
\(\displaystyle{ 20a-12+8=0}\)Jan Kraszewski pisze: ↑11 paź 2020, o 20:35 To teraz wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ c}\).
JK
\(\displaystyle{ 20a=4}\)
\(\displaystyle{ a=0,2}\)
\(\displaystyle{ c=8a+8b-32}\)
\(\displaystyle{ c=1,6-8-32}\)
\(\displaystyle{ c=-38,4}\)