Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni
\(\displaystyle{ f(x,y) = \ln(2+x^{2} \cdot y − y^{2})}\)
w punkcie, w którym jest ona równoległa do płaszczyzny \(\displaystyle{ 2y+z = 0}\)
Wektor normalny płaszczyzny \(\displaystyle{ 2y+z = 0}\) to \(\displaystyle{ \vec{n} = [0,2,1]}\)
Punkt styczności oznaczam jako \(\displaystyle{ P(x_0, y_0, f(x,y))}\)
Korzystając z pochodnych cząstkowych mogę zapisać równanie płaszczyzny:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x}(x_0, y_0)(x-x_0) + \frac{ \partial f}{ \partial y}(x_0, y_0)(y-y_0) + \frac{ \partial f}{ \partial z}(x_0, y_0)(z-z_0) = 0 }\)
oraz wektor normalny płaszczyzny powyżej to \(\displaystyle{ \vec{n} = [\frac{ \partial f}{ \partial x}(x_0, y_0),\frac{ \partial f}{ \partial y}(x_0, y_0),-1]}\)
W jaki sposób pociągnąć dalej to zadanie? Próbowałem przyrównywać do siebie kolejne współrzędne wektorów, ale dla ostatnich otrzymałbym 1 = -1. Natomiast jak próbowałem ich stosunki przyrównywać do siebie, to 0 z wektora \(\displaystyle{ \vec{n} = [0,2,1]}\), pojawia mi się w mianowniku. Proszę o pomoc.
Równanie płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 paź 2017, o 10:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Równanie płaszczyzny
Ostatnio zmieniony 18 cze 2020, o 08:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Równanie płaszczyzny
Fakt, te wektory powinny być proporcjonalne:
\(\displaystyle{ [\frac{ \partial f}{ \partial x}(x_0, y_0),\frac{ \partial f}{ \partial y}(x_0, y_0),-1]=\alpha [0,2,1]}\)
\(\displaystyle{ \alpha =-1 \\
\begin{cases} \frac{ \partial f}{ \partial x}(x_0, y_0) =0\\ \frac{ \partial f}{ \partial y}(x_0, y_0)=-2 \end{cases} \\
\\
\\ ... \\
\begin{cases} x=0 \\ y=-2 \end{cases} \ \ \vee \ \ \begin{cases} x=0 \\ y=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ [\frac{ \partial f}{ \partial x}(x_0, y_0),\frac{ \partial f}{ \partial y}(x_0, y_0),-1]=\alpha [0,2,1]}\)
\(\displaystyle{ \alpha =-1 \\
\begin{cases} \frac{ \partial f}{ \partial x}(x_0, y_0) =0\\ \frac{ \partial f}{ \partial y}(x_0, y_0)=-2 \end{cases} \\
\\
\\ ... \\
\begin{cases} x=0 \\ y=-2 \end{cases} \ \ \vee \ \ \begin{cases} x=0 \\ y=1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 paź 2017, o 10:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Re: Równanie płaszczyzny
Otrzymaliśmy dwa rozwiązania... czyli dostanę dwa wektory normalne
\(\displaystyle{ \vec{n_1} = [0,-2,-1]}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{n_2} = [0, 1,-1]}\)
i muszę korzystając z tych dwóch wektorów muszę wyznaczyć dwa równania płaszczyzny?
Wartości pochodnych cząstkowych w wyznaczonych dwóch parach punktów wychodzą takie same... Przypadek? Czy jakaś zależność?
\(\displaystyle{ \vec{n_1} = [0,-2,-1]}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{n_2} = [0, 1,-1]}\)
i muszę korzystając z tych dwóch wektorów muszę wyznaczyć dwa równania płaszczyzny?
Wartości pochodnych cząstkowych w wyznaczonych dwóch parach punktów wychodzą takie same... Przypadek? Czy jakaś zależność?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Równanie płaszczyzny
Ależ nie. Przecież to co wyliczyłeś, dwa punkty w których płaszczyzna styczna do powierzchni jest równoległa do zadanej płaszczyzny.Hummingbird pisze: ↑18 cze 2020, o 11:15 Otrzymaliśmy dwa rozwiązania... czyli dostanę dwa wektory normalne
\(\displaystyle{ \vec{n_1} = [0,-2,-1]}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{n_2} = [0, 1,-1]}\)
Raczej korzystając z tych dwóch PUNKTÓW musisz wyznaczyć dwa równania płaszczyznyHummingbird pisze: ↑18 cze 2020, o 11:15 i muszę korzystając z tych dwóch wektorów muszę wyznaczyć dwa równania płaszczyzny?
To nie przypadek. Skoro oba wektory normalne są równoległe i mają taką samą trzecią współrzędną, to pozostałe współrzędne także muszą być (parami) równe.Hummingbird pisze: ↑18 cze 2020, o 11:15 Wartości pochodnych cząstkowych w wyznaczonych dwóch parach punktów wychodzą takie same... Przypadek? Czy jakaś zależność?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 paź 2017, o 10:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy