Wyznaczyć wektorowe parametryczne równanie płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 cze 2020, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczyć wektorowe parametryczne równanie płaszczyzny
Dzień dobry!
Mam do rozwiązania następujące zadanie:
Wyznacz wektorowe parametryczne równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi \subset R^{3} }\) przechodzącej przez 3 punkty: \(\displaystyle{ P{1}=\left( 5,-5,1\right), P{2} \left( 1,5,5\right), P{3}\left( 3,3,-3\right) }\). Redukując parametry z postaci skalarnej tego równania wyznacz postać ogólną równania tej samej płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi }\).
Nie za bardzo wiem jak się za to zadanie zabrać. Myślałem, żeby na początek wyznaczyć wektory równoległe do płaszczyzny ale i na tym momencie utknąłem.
Z góry dziękuję za pomoc!
Mam do rozwiązania następujące zadanie:
Wyznacz wektorowe parametryczne równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi \subset R^{3} }\) przechodzącej przez 3 punkty: \(\displaystyle{ P{1}=\left( 5,-5,1\right), P{2} \left( 1,5,5\right), P{3}\left( 3,3,-3\right) }\). Redukując parametry z postaci skalarnej tego równania wyznacz postać ogólną równania tej samej płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi }\).
Nie za bardzo wiem jak się za to zadanie zabrać. Myślałem, żeby na początek wyznaczyć wektory równoległe do płaszczyzny ale i na tym momencie utknąłem.
Z góry dziękuję za pomoc!
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 cze 2020, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 2 razy
Re: Wyznaczyć wektorowe parametryczne równanie płaszczyzny
Udało mi się policzyć wektory równoległe (współpłaszczyznowe) w taki sposób:
\(\displaystyle{ P_{1}P_{2} = \left( 5,-5,1\right) \times \left( 1,5,5\right) = \left( -30,-24,30\right) }\)
oraz
\(\displaystyle{ P_{1} P_{3} = \left( 5,-5,1\right) \times \left( 3,3,-3\right) = \left( 12,18,30\right) }\)
Następnie zapisałem równanie parametryczne w taki sposób:
\(\displaystyle{ \left( x,y,z\right) = \left( 5,-5,1\right) + s\left( -30,-24,30\right) +t\left( 12,18,30\right) }\)
No i na koniec wyszedł taki wynik:
\(\displaystyle{
\begin{cases} x = -5-30s+12t \\ y = -5-24s+18t \\z = 1+30s+30t \end{cases}
}\)
Czy wyszło w porządku? I co rozumieć przez dalszą część: "redukując parametry z postaci skalarnej wyznaczyć postać ogólną"?
\(\displaystyle{ P_{1}P_{2} = \left( 5,-5,1\right) \times \left( 1,5,5\right) = \left( -30,-24,30\right) }\)
oraz
\(\displaystyle{ P_{1} P_{3} = \left( 5,-5,1\right) \times \left( 3,3,-3\right) = \left( 12,18,30\right) }\)
Następnie zapisałem równanie parametryczne w taki sposób:
\(\displaystyle{ \left( x,y,z\right) = \left( 5,-5,1\right) + s\left( -30,-24,30\right) +t\left( 12,18,30\right) }\)
No i na koniec wyszedł taki wynik:
\(\displaystyle{
\begin{cases} x = -5-30s+12t \\ y = -5-24s+18t \\z = 1+30s+30t \end{cases}
}\)
Czy wyszło w porządku? I co rozumieć przez dalszą część: "redukując parametry z postaci skalarnej wyznaczyć postać ogólną"?
Ostatnio zmieniony 7 cze 2020, o 17:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \times.
Powód: Poprawa wiadomości: \times.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wyznaczyć wektorowe parametryczne równanie płaszczyzny
A to jest zły pomysł. Dwa wektory leżącą w płaszczyźnie wyznaczysz z punktów lezacych na niej, ale nie w ten sposob. Jak wyznaczysz wektor mając dane dwa punkty?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 cze 2020, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 2 razy
Re: Wyznaczyć wektorowe parametryczne równanie płaszczyzny
W sensie:
\(\displaystyle{ AB = \left( x_{2}-x_{1}, y_{2}-y_{1}, z_{2}-z_{1} \right) }\) ?
Dodano po 12 minutach 47 sekundach:
Tak właściwie to przeoczyłem prostą rzecz. Licząc te wektory otrzymujemy:
\(\displaystyle{ P_{1}P_{2} = \left( -4,10,-4\right) }\)
oraz
\(\displaystyle{ P_{1}P_{3} = \left( -2,8,-4\right) }\)
czyli
\(\displaystyle{ \begin{cases}x = 5-4s-2t \\ y = -5+10s+8t \\ z = 1+4s-4t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ AB = \left( x_{2}-x_{1}, y_{2}-y_{1}, z_{2}-z_{1} \right) }\) ?
Dodano po 12 minutach 47 sekundach:
Tak właściwie to przeoczyłem prostą rzecz. Licząc te wektory otrzymujemy:
\(\displaystyle{ P_{1}P_{2} = \left( -4,10,-4\right) }\)
oraz
\(\displaystyle{ P_{1}P_{3} = \left( -2,8,-4\right) }\)
czyli
\(\displaystyle{ \begin{cases}x = 5-4s-2t \\ y = -5+10s+8t \\ z = 1+4s-4t \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 cze 2020, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 2 razy
Re: Wyznaczyć wektorowe parametryczne równanie płaszczyzny
Zastanawiam się jeszcze nad tym fragmentem zadania:
"Redukując parametry z postaci skalarnej tego równania wyznacz postać ogólną równania tej samej płaszczyzny π."
Wiem jak obliczyć wektor normalny \(\displaystyle{ n }\), a potem skorzystać ze wzoru na postać ogólną równania, ale chyba nie o to chodzi.
"Redukując parametry z postaci skalarnej tego równania wyznacz postać ogólną równania tej samej płaszczyzny π."
Wiem jak obliczyć wektor normalny \(\displaystyle{ n }\), a potem skorzystać ze wzoru na postać ogólną równania, ale chyba nie o to chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wyznaczyć wektorowe parametryczne równanie płaszczyzny
Z pierwszego i trzeciego rónania wylicz `t` w zależności od `x,y,z`, z pierwszego i drugiego wylicz `s` j.w. i wyliczone wartości wstaw do któregokolwiek równania