Krzywizna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
saymyname200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 lis 2018, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Krzywizna

Post autor: saymyname200 »

Zad1: Wyznacz krzywiznę Gaussa oraz krzywiznę średnia (nieskończonego) walca \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=9}\).
Zad2: Wyznacz krzywiznę Gaussa oraz krzywiznę średnią wykresu \(\displaystyle{ z=xy}\).

Nie do końca rozumiem, czy tu na starcie powinno się sparametryzować i podstawić współrzędne biegunowe?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Krzywizna

Post autor: janusz47 »

Zadanie 1

\(\displaystyle{ x^2 +y^2 = 9 }\)

Różnie definiuje się krzywiznę (główną) Gaussa i krzywiznę Gaussa średnią

Korzystamy z definicji [1]

" Iloczyn krzywizn głównych

\(\displaystyle{ K_{x} = \kappa_{1}\cdot \kappa_{2} }\)

w punkcie \(\displaystyle{ x\in \mathcal{M} }\) powierzchni nazywamy krzywizną Gaussa tej powierzchni w punkcie \(\displaystyle{ x, }\) a średnia arytmetyczna krzywizn głównych

\(\displaystyle{ H_{x} = \frac{1}{2}( \kappa_{1} + \kappa_{2}) }\)

nazywa się krzywizną średnią w tym punkcie".

Powierzchnia nieskończonego walca o promieniu \(\displaystyle{ r }\) jest powierzchnią obrotową o parymetryzacji (współrzędne walcowe)

\(\displaystyle{ ( t, \theta) \rightarrow ( r\cos(\theta), r\sin(\theta), t ) }\)

W zadaniu \(\displaystyle{ r = 3 }\)

\(\displaystyle{ (t, \theta) \rightarrow (3\cos(\theta), \ \ 3\sin(\theta), t) }\)

Wartości kierunków głównych tej powierzchni [1]

\(\displaystyle{ \kappa_{1} = \frac{ 0\cdot 0 - 0\cdot 0} {3 \sqrt{(\sqrt{0 + 1^2})^3}}= 0, }\)

\(\displaystyle{ \kappa_{2} = \frac{1}{\sqrt{(0^2 + 1^2)^3}} = 1.}\)

\(\displaystyle{ K_{x} = 0\cdot 1 = 0, }\)

\(\displaystyle{ H_{x} = \frac{0 +1}{2} = \frac{1}{2}. }\)

Do wyniku \(\displaystyle{ K_{x} = 0 }\) można dojść też w inny sposób, udawadniając, że powierzchnia boczna walca, (stożka) czy powierzchnia styczna są powierzchniami rozwijalnymi dla których \(\displaystyle{ K_{x} = 0. }\)

Zadanie 2

\(\displaystyle{ z = x\cdot y.}\)

Rozwiązujemy podobnie, rozważając parametryzację powierzchni \(\displaystyle{ x(u,v) = ( u, v, u\cdot v). }\)

[1] Cezary Bowszyc, Jerzy Konarski. Wstęp do geometrii różniczkowej. Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego 2007.
ODPOWIEDZ