Oblicz pole powierzchni ze sfery o równaniu:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=5}\)
odcina płaszczyzna \(\displaystyle{ z=1}\)
Moje rozwiązanie (czy jest to dobrze? tak całka na koniec jeszcze nie wyliczona):
\(\displaystyle{
x^{2}+y^{2}=5-1 \\
x^{2}+y^{2}=2^{2} \\
S= \int_{-2}^{2} \int_{- \sqrt{4-x^{2}} }^{ \sqrt{4-x^{2}}} \sqrt{1+( \frac{ \partial z}{\partial x} )^{2}+(\frac{\partial z}{\partial y})^{2}}dxdy \\
x=r\cos \alpha \\
y=r\sin \alpha \\
S= \int_{0}^{2\pi} \int_{0}^{2} \frac{ \sqrt{5}r }{ \sqrt{5-r^{2}} } drd \alpha
}\)
Pole powierzchni ze sfery
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 3 lis 2018, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole powierzchni ze sfery
Ostatnio zmieniony 3 cze 2020, o 15:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.