Wyznaczyć pole czworoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Wyznaczyć pole czworoboku

Post autor: Mondo »

Witam,

dla rysunku

w jaki sposób mogę wyznaczyć pole czworokata \(\displaystyle{ ABCD}\) (\(\displaystyle{ AD \neq BC}\))

Jest to rysunek wyjęty z wykładu o przybliżonych metodach cąłkowania i zanazłem tam informację iż to pole wynosi \(\displaystyle{ PQ \cdot \delta}\)
natomiast zupełnie nie mogę znaleźć zalezności na podstwie których można by to udowodnić.


Dziękuję
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznaczyć pole czworoboku

Post autor: a4karo »

Pole trapezu o wysokości `\Delta` i podstawach `AD` i `BC` jest równe ...
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Re: Wyznaczyć pole czworoboku

Post autor: Mondo »

a4karo, no tak wiem, ze pole trapezu to \(\displaystyle{ h \cdot \frac{a+b}{2} }\) no i w przypadku jak na rysunku \(\displaystyle{ h = \Delta }\) natomiast jak pokazać, że \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} = PQ }\) ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznaczyć pole czworoboku

Post autor: a4karo »

Przeciez to linia równoległa do podstaw i przechodzi przez środek wysokości. Tales
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Re: Wyznaczyć pole czworoboku

Post autor: Mondo »

Okay już widze. Można tutaj z skorzystać z wielu twwierdzeń, żeby to pokazać (np. tw. Talesa)

Kod: Zaznacz cały

https://www.cut-the-knot.org/Curriculum/Geometry/GeoGebra/MidlineInTrapezoid.shtml


Dzięki
ODPOWIEDZ