Opisać zbiór punktów płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Opisać zbiór punktów płaszczyzny

Post autor: 41421356 »

Dana jest pewna rodzina kół opisana przez następującą nierówność:

\(\displaystyle{ \left(x-a\right)^2+\left(y+a\right)^2\leq a^2+4 \ \ , \ \ a\in\mathbb{R}}\)

Opisz oraz zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów \(\displaystyle{ \left(x,y\right)}\) należących do tej rodziny.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Opisać zbiór punktów płaszczyzny

Post autor: a4karo »

Narysuj to sobie
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Opisać zbiór punktów płaszczyzny

Post autor: Dasio11 »

41421356 pisze: 21 kwie 2020, o 01:09Dana jest pewna rodzina kół [...]
Opisz oraz zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów \(\displaystyle{ \left(x,y\right)}\) należących do tej rodziny.
Raczej nie do tej rodziny, tylko do jej sumy. Rodzina składa się przecież wyłącznie z kół i nie ma w niej żadnych punktów.

Dla ustalonego punktu \(\displaystyle{ (x, y)}\) zapisz formalnie warunek na to, że ten punkt leży w szukanym obszarze.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Opisać zbiór punktów płaszczyzny

Post autor: 41421356 »

a4karo pisze: 21 kwie 2020, o 05:55 Narysuj to sobie
Obawiam się, że sam rysunek jako dowód tutaj nie przejdzie.

Dodano po 3 minutach 44 sekundach:
Dasio11 pisze: 21 kwie 2020, o 09:51
41421356 pisze: 21 kwie 2020, o 01:09Dana jest pewna rodzina kół [...]
Opisz oraz zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów \(\displaystyle{ \left(x,y\right)}\) należących do tej rodziny.
Raczej nie do tej rodziny, tylko do jej sumy. Rodzina składa się przecież wyłącznie z kół i nie ma w niej żadnych punktów.

Dla ustalonego punktu \(\displaystyle{ (x, y)}\) zapisz formalnie warunek na to, że ten punkt leży w szukanym obszarze.
To na koła nie składają się wszystkie punkty leżące w jego wnętrzu oraz na jego brzegu?

Ok, mam uzmiennić \(\displaystyle{ a}\), zaś \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\) potraktować jako stałe?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Opisać zbiór punktów płaszczyzny

Post autor: Dasio11 »

41421356 pisze: 21 kwie 2020, o 10:04To na koła nie składają się wszystkie punkty leżące w jego wnętrzu oraz na jego brzegu?
Rodzina kół składa się z kół, koło składa się z punktów. Ale to nie znaczy, że rodzina kół składa się z punktów, bo należenie nie jest w matematyce relacją przechodnią.

41421356 pisze: 21 kwie 2020, o 10:04Ok, mam uzmiennić \(\displaystyle{ a}\), zaś \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\) potraktować jako stałe?
Tak.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Opisać zbiór punktów płaszczyzny

Post autor: 41421356 »

Dasio11 pisze: 21 kwie 2020, o 10:10...Rodzina kół składa się z kół, koło składa się z punktów. Ale to nie znaczy, że rodzina kół składa się z punktów, bo należenie nie jest w matematyce relacją przechodnią.
Dziękuję za tą cenną uwagę, tak więc autor zadania maturalnego źle sformułował jego treść. A co do odpowiedzi to już wyszedł mi warunek \(\displaystyle{ xy\leq 2}\) czyli obszar ograniczony hiperbolą.
ODPOWIEDZ